fbpx

Alles wat je moet weten over Boulderen op de Olympische spelen

Boulderen maakt, samen met lead- en speedklimmen, haar debuut op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Terecht ook. Klimsporten en vooral boulderen zijn het afgelopen jaar enorm populair geworden. Grote kans daarom dat er ook in jouw woonplaats recentelijk een boulderhal zijn deuren opende.

Dankzij de Olympische Spelen maken straks miljoenen mensen kennis met boulderen, en dat is geweldig. Daarnaast trekken de spelen de beste klimmers aan van over de hele wereld. Al deze klimmers hebben een haast buitenaardse kracht en explosiviteit in huis. Zo is het niet ongewoon om professionele klimmers zich te zien optrekken aan enkel een pink. Het belooft dus een spektakel te worden!

Controverse Olympisch Format

Het Olympisch klimtoernooi bestaat uit drie disciplines. Boulderen, leadklimmen en speedklimmen. Bij het boulderen moeten de atleten een korte, maar zeer moeilijke route klimmen. Deze routes vereisen vaak een explosieve inspanning. Bij leadklimmen moeten de atleten zo hoog mogelijk komen op een lange route. Hoe hoger ze komen, hoe moeilijker het wordt. Bij speedklimmen gaat het erom wie als eerste boven is. De atleet die gemiddeld het best is over alle drie de onderdelen, wint.

Het combineren van drie klimdisciplines is controversieel. Een atleet die tot de wereldtop hoort bij het boulderen, maakt meestal weinig kans in leadklimmen en andersom. Voor speedklimmers geldt dit nog sterker, aangezien hun discipline het minst lijkt op boulderen of lead klimmen. Wie de eerste Olympische medaille ook wint, het is zeer waarschijnlijk geen speedklimmer!

Het Olympisch klimtoernooi wordt daarom vaak vergeleken met hardlopen. Stel je voor dat je de 100 meter sprint, de 5 kilometer en de marathon combineert tot één onderdeel. Doet zo’n format de rensport niet tekort?

Ondanks de controverse vinden wij het geweldig dat er internationaal meer aandacht komt voor de klimsport en daarbij boulderen. Het Olympisch klimtoernooi vormt ongetwijfeld een mijlpaal in de klimgeschiedenis. Bovendien is boulderen niet alleen een prachtige sport om te beoefenen, maar ook een geweldige kijksport. Wij kijken ernaar uit!